De gore tex jassen waar iedereen zo lovend over is en die volgens verschillende verkopers als 100% waterdicht worden verkocht, bleken eerder waterdoorlatend. "Dat kan niet," zeiden ze. "Een fabricagefout," zeiden ze. "We ruilen ze om," zeiden ze. En zo werden onze rode regenjasjes omgewisseld met dezelfde, zwarte jasjes.
Een tweede poging leverde helaas hetzelfde resultaat op: natte mouwen, natte borst, natte rug. "Ongelofelijk," zeiden ze. En daar stonden we dan met hun tegoedbon, want een beter alternatief dan de jassen die wij hadden getest was er niet.
Een trekkingjas dan? Het was al snel duidelijk dat dat geen optie was. Dit type jassen was twee maal zo duur en belangrijker: twee maal zo zwaar en omvangrijk. Het zou niet mogelijk zijn deze in onze stuurtas te proppen en er in drie seconden terug uit te halen wanneer nodig. Ze in de achtertassen wegbergen zou bovendien te veel tijd vragen. Start timer: stoppen, afstappen, achtertas losklikken, achtertas openrollen, jas eruit, achtertas terug dichtrollen, dichtklikken, opstappen. Stop timer: natgeregend!
De opties slonken zienderogen dus besloten we de tegoedbon te gebruiken voor dezelfde jas. Als dit het beste op de markt was, dan moesten we hier maar vrede mee nemen. Nu nog een regenachtige dag en we kunnen ze - derde keer, goede keer - opnieuw testen.
Enkele andere spullen kwamen jammer genoeg niet minder feilloos uit onze testperiode: na 600 km trainen kwam Wouters ketting op de grootste versnelling tegen de voorderailleur en de logo's op zijn fietsbroek kwamen los (precies alsof we namaak-Castelli hadden gekocht).
Het vervelendste was echter dat de battery pack niet naar behoren werkte. Dit toestel moest de door te trappen opgewekte energie opslaan en bij stilstand doorsturen naar de gps. Dit speeltje dat ervoor zou zorgen dat we niet zonder gps vallen wanneer we dagen achtereenvolgens geen dorp - laat staan elektriciteit - tegenkomen, liet ons in de steek. Onze sympathieke fietsenmaker Stefan (Casa de Ciclistas) vond na kilometers testritten gelukkig de oplossing. Na wat gepruts aan de amperage en voltage van het E-werk (vormt de wisselstroom van de dynamo om naar gelijkstroom), lukte het uiteindelijk om feilloos de gps al fietsend op te laden.
Behalve materiaalpech, zou fietspech evenmin uitblijven. Daarom schreven we ons in voor een fietsherstelcursus. Zo gezegd, zo gedaan en op 13 december leerden we hoe we versnellingskabels vervangen, hoe een ketting hersteld wordt, hoe we de derailleur afstellen en hoe we het best onze fietsen schoonmaken om slijtage te vertragen. Fluitje van een cent... als je het iemand anders ziet doen.
Een band vervangen en de ketting smeren, dat konden we nog net. Daarnaast staan er hydraulische remmen (en geen v-brakes) op onze fietsen, dus het cursusonderdeel 'remkabels vervangen' konden we overslaan. Toen we echter zelf een spaak of tandwiel moesten vervangen, hoopten we beiden dat de ander het wel zou onthouden voor als het ooit zover komt.
Gelukkig is de vader van onze schoonzus een gediplomeerd fietsliefhebber. Volgende agendapunt: onze kennis opfrissen bij Geert!