Ons doel was om samen met David op een paar dagen tijd een goede tweehonderd kilo olijven uit de oeroude bomen te schudden, kloppen en plukken. ‘Secolari’ noemen ze de olijfbomen hier, omdat ze hier al eeuwen staan. Enkele dagen later zouden we naar de molen trekken, waar de olijven zouden verwerkt worden tot een eigen extra vergine olijfolie… iets om naar uit te kijken!
Leonie bleek een begenadigd kok en de lunch die we rond half drie kregen voorgeschoteld was een combinatie van het beste van de Britse en Italiaanse keuken. Heerlijk! Het was nu al duidelijk dat het wennen zou worden wanneer onze hosts een kleine week later voor tien dagen richting UK gingen voor de kerstvakantie.
Het was al tegen vier uur alvorens we terug naar ons huisje trokken, waar we voor de eerste keer de houtkachel opstookten en Katrien zich met een van de honderden boeken uit de uitgebreide bibliotheek in een warm hoekje nestelde. De ‘koude’ kerstdagen zouden we hier zonder twijfel een sfeervolle invulling kunnen geven.
Ook zaterdag en zondag hadden we een goede oogst, waarmee we het totaal op tweehonderdtwintig (!!) kilo handgeplukte olijven brachten. Samenwerken met David was leuk. Hij maakte veel grapjes, had een droog gevoel voor humor en een rijke fantasie. Koppel daaraan de sublieme kookkunsten van Leonie en je begrijpt dat we het hier wel heel erg naar onze zin hadden.
Zaterdagavond namen ze ons mee naar Ostuni en kregen we een eerste indruk van de oude stad by night. De vele gezellige steegjes en mooi verlichte pleintjes onder kerstdeuntjes beloofden in ieder geval veel goeds.
Zondag laadden we de olijvenoogst in de oude ‘van’. De tand des tijds was niet mild geweest voor de Nissan. Je kon niet meer zien hoe snel je reed en de rechterspiegel was er ergens in de loop der jaren afgevallen en was nooit opnieuw gemonteerd.
In de lokale ‘mill’ kwamen alle olijfboeren hun oogst droppen. Wat een geur! We kregen een korte rondleiding van een medewerker en zouden de dag erna vijfendertig liter verse olio d’olive extra vergine kunnen overgieten in bewaarkruiken. Dat was wat anders dan de olijfolies uit de supermarkt.
In de namiddag bestelde Wouter een nieuwe bril in het nieuwe stadsgedeelte en aangezien David en Leonie andere plannen hadden, kookten we voor de verandering zelf ons potje. ’s Avonds waren we in hun bibliotheek terug te vinden waar we Marion Cotillard zagen schitteren in La Vie en Rose en Keira Nightley in Atonement. Niet de enige films die we zouden zien tijdens ons verblijf. Met de drie Godfathers, The Big Lebowski, Gladiator, enkele Jane Austen-verhalen en tientallen films met Julianne Moore, Clive Owen (Leonie is een fan) en Jennifer Anniston sleten we onze kleren in de fauteuils aan het gasvuurtje voor de flatscreen.
Maandag had David diverse jobjes voor ons in petto. We maakten een van hun appartementen schoon na waterschade en timmerden een deur ineen. Leonie overtrof zichzelf met een zwarte-rijstgerecht met zeevruchten en zelf ingemaakte citroen; de kokoscake met sinaasappelsaus nadien was eveneens subliem.
Omdat we enkele dagen later alleen voor het domein en zijn dierenbewoners verantwoordelijk zouden zijn, overliep David dinsdag wat er van ons verwacht werd. De dagelijkse routine van onze viervoeters op Masseria Impisi (Daisy dog en de katten TomTom, Bimba en Vita) en van het gevogelte (acht kippen) leek ons niet al te moeilijk. Zorgen dat ze niet verhongerden, het kippenpaleis schoonmaken en alle dieren op tijd en stond buiten laten, dat zou ons nog wel lukken.
De rest van de voormiddag vulden we met het ineen knutselen van twee kerstkransen en een kerstboom. Al zeggen we het zelf: het resultaat mocht er zijn (al moeten we David eerlijkheidshalve het meeste krediet geven).
Ze dachten toch ook aan alles, onze hosts! Woensdag troonde David ons mee naar Ostuni waar hij ons introduceerde bij al zijn connecties: in de viswinkel, de wijnwinkel, het supermarktje,… Niets wou hij aan het toeval overlaten. Daisy sliep bijvoorbeeld voor het eerst bij ons, en dat zouden we geweten hebben. Ze wist heel goed dat David en Leonie er nog waren en blafte ons de hele nacht wakker. Gelukkig was dat euvel verholpen eens onze hosts overseas waren en vonden we het best cool om onze eigen hond te hebben.
Op 17 december vertrokken we iets na negen naar Brindisi Airport. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om de havenstad te bezoeken, maar er viel bitter weinig te zien (noch in de haven, noch in het stadscentrum). Kerstmis, zo merkten we ook al in Sicilië, wordt veel minder commercieel gevierd dan in België. Geen kerstmarkten, geen kerstmannen die van de balkons bungelen, geen overdreven kerstversiering in de vitrines,… Gelukkig wel kerstlichtjes en soms muziek door de luidsprekers. De poging waard, zullen we maar zeggen.
Terug thuis, op ons domein, maakten we op basis van Andrea’s recept een lekkere frittata met verse eieren en dito kruiden uit de tuin. Jummie!
De tijd vloog en Kerstmis kwam dichterbij. Het was dan ook hoog tijd om onze zelfgemaakte kerstboom te versieren. Slingers, ballen, lichtjes,… alles was voorhanden. Zelfs pakjes voor onder de boom! Zoals we reeds schreven: onze gastheer en -vrouw dachten aan alles!
Elke morgen startte met dezelfde routine. Daisy blafte ons wakker, we lieten haar buiten en trokken vervolgens naar het kippenverblijf. Eten geven, stro verversen, eieren rapen,… we waren snel een kwartier bezig aangezien we in het hoofdgebouw ook de katten binnen lieten en van eten en drinken voorzagen. Tegen dat we aan ons eigen ontbijt begonnen was alle ochtendvermoeidheid verdwenen.
Tijdens de afwezigheid van David en Leonie hielden we ons bezig met van alles en nog wat. De bibliotheek was de grootste troef, maar tussen boek en dvd waren we te vinden in de ‘cave’ onder hun huis om onze darts skills bij te spijkeren, in de boomgaard om olijven te plukken en die vervolgens te prepareren zoals we in Ispica geleerd hadden, in Alberobello om de beroemde trulli te bezoeken en langs de Pugliese kustlijn. De temperaturen waren doorgaans zacht en lieten zelfs nu en dan een lunch in buitenlucht toe.
We leefden La Dolce Vita, maar op 24 december bereikte onze tolerantie voor de Italiaanse inefficiëntie zijn limiet. Dat ze dubbel en driedubbel parkeren, dat zijn we gewoon. Dat ze in het midden van de hoofdstraat stoppen om een praatje te slaan met de eigenaar van een winkel die toevallig buiten staat, dat verbaast ons ook niet meer. Dat we enkele dagen eerder vijfenveertig minuten moesten aanschuiven in het postkantoor en vervolgens zelf twintig minuten aan de beurt waren (elke envelop moest afzonderlijk gewogen worden, hoewel ze alle dezelfde postkaart bevatten), daar had David ons voor gewaarschuwd. Het toppunt was echter dat groenten in de supermarkt niet aan de kassa gewogen worden, noch aan de hand van zelfweegschalen. Neen, als je een stuk groente of fruit wil kopen, schuif je aan in de groenteafdeling, zodat een personeelslid jouw stuk groente of fruit kan wegen en het ticketje kan printen. De dag voor Kerst besefte natuurlijk iedereen plots dat ze nog heel wat nodig hebben en zo geschiedde dat we voor een ajuin een kwartier in de rij stonden.
Kerstavond werd er niet minder om. We mochten ons feest vieren in the Millhouse (het huis van David en Leonie) met de grote keuken, een salon en een grotere haard,… gezelligheid troef! We schonken ons een grote kuip Aperol Spritz uit en probeerden er niet te veel bij stil te staan dat onze families tweeduizend kilometer verder jaarlijkse tradities zonder ons verderzetten.
Eend zou het niet worden; dat aten ze hier niet. Na drie supermarkten en twee beenhouwers pasten we onze menu dan maar aan naar geit. Dat was eens iets anders op kerstavond (and for the record, helemaal niet slecht). Voor de rest was alles aanwezig: een kerstboom, veel lichtjes, lekker eten, pakjes, muziek, gezelschapsspelen en zelfs familie… via FaceTime weliswaar.
Op Kerstmis genoten we van een rijkelijke lunch in het centrum van Ostuni. Het meergangenmenu (we zijn de tel kwijtgeraakt) was zo overvloedig dat we ons bij het dessert moesten overtuigen om te proeven - wat we gelukkig toch deden. Het spreekt voor zich dat we in de namiddag niet veel meer waard waren. ‘Thuis’ ploften we in onze zetel en deden we ons uiterste best om een indigestie te vermijden.
Tegen 19u stapten we opnieuw de auto in naar Ostuni. In de kathedraal vond namelijk een optreden plaats van The Harlem Voices, een gospelkoor. Hoewel de dame van de toeristische dienst ons een paar weken eerder had verteld dat we niet echt op tijd moesten zijn en dat er zeker plaats genoeg zou zijn, zat de kerk nokvol en zagen we ons genoodzaakt achteraan met de rug tegen de muur enkel luisterend te genieten van het spektakel.
De week als grootgrondbezitter en als house- and animalsitters vloog voorbij en voor we het wisten zaten we samen met David en Leonie aan tafel om verhalen uit te wisselen over de kerstperiode. Ze hadden het goed gesteld in de UK en gezien hun huis niet was afgebrand en alle dieren nog in leven waren, hadden wij onze taken goed uitgevoerd.
Een bevriend Brits koppel arriveerde de volgende dag op Masseria Impisi en wij zorgden voor de gelegenheid voor een Belgisch hoofdgerecht in de vorm van stoofvlees met gestoofd witloof vergezeld van een blonde Leffe (het enige Belgische bier wat hier in de wijde omtrek te vinden was).
Na Kerstmis naderde vanzelfsprekend oudejaarsavond met rasse schreden. We hadden amper de tijd om veel werk te verrichten en meer dan wat snoeien hier en daar kregen we niet gedaan alvorens we weer aan de feestdis zaten. Meer Britse en Italiaanse vrienden kwamen langs en met z’n negenen genoten we van de avond. David haalde enkel goocheltrucs boven en verkreeg veel ‘aaah’s’ en ‘ooooh’s’ van ons allen. Leonie toverde eveneens, maar dan in de keuken. Een verbluffend lekker diner was de perfecte manier om een al even wonderbaarlijk 2015 af te sluiten. De kers op de taart was het uitstapje naar Ostuni-centrum waar we, in het Italiaans, aftelden op de piazza en honderden wensballonnen zagen opstijgen. Benieuwd welke wensen er in 2016 allemaal zullen uitkomen…